Kuntra Üzümü
Bozcaada'nın değeri "Kuntra"
Derler ki; adaya adını veren Tenes, bugünkü Poyraz Limanı çevresinde yabani bir asma bulmuş, onu geliştirip ‘Kuntra’ denilen adaya has bir üzüm haline getirmiştir. Kuntra, Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarına konu olan Tenedos (Bozcaada) şarabının olmazsa olmazı, adanın en önemli değeridir.
Bozcaada’nın Kuntra’sı kendi topraklarından başka yerde yaşayamaz, geçmişte bir çok defa Bozcaada dışında yetiştirilmeye çalışılsa da, adanın rüzgarına, toprağına ve insanına dokunmayan Kuntra adadaki tadı vermez, yerini yadırgar.
Geçmişte Türkiye’de şarabın imaj problemi sebebi ile günümüzdeki kadar tercih edilmemesi, yöre halkını Kuntra’dan üretebilecekleri farklı alternatiflere yöneltti. Kuntra uzunca bir süre konyak yapımında kullanıldı. Bölgedeki konyak fabrikasının kapanmasının ardından Kuntra yeniden şaraba has bir üzüm haline geldi.
Günümüzde Kuntra, Cabernet Sauvignon, Merlot gibi dünyanın çeşitli yerlerinde tanınan popüler üzümler ile kupaj halinde sunulduğu gibi, sadece Kuntra’dan hazırlanan şaraplar da git gide popülerlik kazanmaktadır. Özellikle adanın 70 yıldan uzun zamandır üzüm veren bağlarından çok kaliteli şaraplar elde edilmektedir.
Bozcaada’ya Çanakkale’nin Geyikli limanından kalkan Gestaş feribotları ile ulaşılabilir. İstanbul’dan 360km, İzmir’den 300 km, Ankara’dan 760 km mesafededir.